Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Όχι στην καταστροφή του τόπου μας.
Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή των κατοίκων Πλαγιάς και Κοσσοικιών ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Ικαρίας στον παραδοσιακό οικισμό Έξω ή Κοσσοικιάτικη Πλαγιά.
Η ιστορία της χωροθέτησης αυτής ξεκινάει το Σεπτέμβριο του 2003, όταν μία ομάδα επιστημόνων προερχόμενοι κυρίως από την περιοχή των Ραχών, μέλη του Συλλόγου Ικάριων Επιστημόνων, αντιδρώντας στην χωροθέτηση του ΧΥΤΑ από τη Νομαρχία Σάμου στην θέση Φαρσάκια στην τουριστική πλευρά της Ικαρίας, στον τότε Δήμο Ραχών, συντάσσουν μία δικιά τους πρόταση όπου υποδεικνύουν τον οικισμό Έξω Πλαγιά ως την πιο κατάλληλη τοποθεσία για να δεχτεί τα απορρίμματα του νησιού.
Στην πρόταση αυτή αποφασιστικό παράγοντα για την χωροθέτηση παίζει η μη ύπαρξη μαζικού τουρισμού και οι "λιγότερες δυνατές αντιρρήσεις των κατοίκων", όπως με κυνικότητα(;) επισημαίνεται στην πρόταση.
Η Νομαρχία Σάμου αποδέχεται την πρόταση και ο ΧΥΤΑ οριοθετείται τελικά μέσα στον ελαιώνα, ανατολικά από την κοίτη του ρέματος Μπρινές και δυτικά από το ρέμα Τσαμαντά σε μία περιοχή με κλίσεις μεγαλύτερες από 45%, με μποφόρ που ξεπερνάνε τα 10 χειμώνα/καλοκαίρι δίπλα σε ηλεκτροδοτημένα σπίτια και 100 μέτρα από τη θάλασσα. Η γη πάνω στην οποία θέλουν να σκάψουν τη χωματερή αποτελεί ένα από τα πιο εύφορα μέρη της Ικαρίας, στο οποίο αναπτύσσεται ένα σημαντικό κομμάτι της κτηνοτροφίας του νησιού με μικρές παραλίες απίστευτης ομορφιάς όπως ο όρμος του Πλαταμώνα και μία πραγματικά αμόλυντη θάλασσα. Η θέση της χωροθέτησης βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τα πρώτα σπίτια του χωριού Πλαγιά.
Η αντίδραση μας ήτανε άμεση, με κινητοποιήσεις, συνελεύσεις και κείμενα, αλλά και με την πρόσκληση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) να μελετήσει την καταλληλότητα της περιοχής για την χωροθέτηση ΧΥΤΑ, την οποία μετά από έρευνα και βιοψία της θέσης βρήκε ακατάλληλη καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η περιοχή της Έξω Πλαγιάς παρουσιάζει δυσμενή και απαγορευτικά περιβαλλοντικά, υδρολογικά και υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος χώρος να μην πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις καταλληλότητας χώρου διάθεσης απορριμμάτων και συναφών έργων.
Γνωρίζουμε ότι η πιθανή κατασκευή του ΧΥΤΑ είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας, που θα μετατρέψει ένα πραγματικά παρθένο τόπο σε ΒΙ.ΠΕ. της Ικαρίας, προσελκύοντας και άλλες βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεις μιας και θα υπάρχει προηγούμενο.
Όπως γράψαμε και στην ένσταση μας το 2009, "η Έξω Πλαγιά αποτελεί μια περιοχή ορόσημο για την Ικαρία, καθώς διαχρονικά και σε δύσκολους καιρούς αποτέλεσε το ποιο εύφορο κομμάτι γης που εξασφάλιζε την επιβίωση μεγάλης μερίδας των κατοίκων και παρήγαγε πλειάδα γεωργικών προϊόντων. Στην δε Ικαρία πλέον δεν πρέπει να είναι άξιο προστασίας μόνο ότι έχει να κάνει με τον τουρισμό αλλά πρωτίστως όλα τα στοιχεία, που διατηρούν ανεξίτηλη την Ικαριώτικη παράδοση."
Η σωτηρία της περιοχής μας αποτελεί υπόθεση όλων και ξεπερνάει μικροπολιτικά παιχνίδια και προσωπικές διαφορές. Είναι υποχρέωση όλων μας να αντιδράσουμε στην καταστροφή του τόπου μας και την υποβάθμιση των ζωών μας, μέσα και έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων.
Η παθητικότητα και η αδιαφορία δε συγχωρούνται.

Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πλαγιωτών Ικαρίας. 
Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κοσσοικιών και Πέρα Πλαγιάς «Ο Κοσκινάς»


Δεν υπάρχουν σχόλια: